Vesti


18. 03. 15

Јачање доброг управљања на локалу

 

Представници Града Ниша, заменик Градоначелника Љубивоје Славковић, члан Градског Већа Срђан Васковић и шеф канцеларије за локални економски развој Милан Ранђеловић, присуствовали су данас у Београду стручном саветовању градова „Добро управљање за боље резултате у локалном економском развоју". Овај догађај је део пројекта „Јачање доброг управљања на локалу", који подржава Амбасада Финске у Београду и намењен је доносиоцима одлука на локалу, тј. тимовима људи који су у граду задужени, између осталог, за покретање и спровођењу одлука које се пре свега односе на сарадњу и комуникацју са привредом и цивилним сектором, тј. грађанима, унапређење комуналних услуга, моделе управљања индустријском зоном.

Izlistaj sve

Vreme


: 15:07

  • Ponedeljak

    Max: 24°C.
  • Utorak

    Max: 28°C.
  • Sreda

    Max: 29°C.Kursna lista na dan

EUR 120.56
USD 109.73
CHF 116.4
GBP 169.87
AUD 85.87
BAM 61.64
HRK 16.03
CAD 89.29BELEX

BELEX15
Vrednost722,27
Promena4,09
% 0,57%
25.05.2015. 13:01:00Detaljnije


BELEXline
Vrednost1.462,58
Promena4,87
% 0,33%
25.05.2015.Detaljnije


SRX
Vrednost147,15
Promena0,13
% 0,09%
23.11.2012. 15:15:03Detaljnije
Google+

Cene za legalizaciju objekata

11 Mar 2010

 

 

Građani koji legalizuju objekat mogu da očekuju umanjenje naknade od 60%, popust za gotovinsku uplatu kao i popust za učešće za sopstveno ulaganje u infrastrukturu. Cene za legalizaciju objekata u Nišu kretaće se od 250 dinara do 600 dinara po kvadratu u zavisnosti od zone u kojoj se nalaze. U prvoj zoni cena po kvadratu za legalizaciju biće 600 dinara. Objekti koji se nalaze u drugoj zoni biće legalizovani po ceni od 400 dinara po kvadratu.

 

Procena je da je u drugoj zoni najveći broj objekata izgrađenih bez dozvole. U trećoj zoni, cena po kvadratu iznosiće 300 dinara po kvadratu, dok će se za legalizaciju objekata u četvrtoj zoni plaćati 250 dinara. Objekti izgrađeni u trećoj i četvrtoj zoni pripadaju naseljima koja nisu u potpunosti komunalno opremljena. U petoj zoni cena za legalizaciju iznosiće 10 000 dinara po objektu. U petoj zoni su objekti koji se nalaze isključivo na seoskom području i nisu obuhvaćeni Generalnim urbanističkim planom Niša. Od iznosa za legalizaciju objekata odbijaće se iznos sredstava koja su građani uložili u izgradnju sekundarne infrastrukture. Tako će cena legalizacije za neka domaćinstva biti niža i do 50%.

Sredstva od plaćanja legalizacije uložiće se u izgradnju komunalne infrastrukture i biće ravnomerno raspoređena prema stepenu komunalne opremljenosti u pojedinim naseljima.

 

Na pres konferenciji saopšteno je da su oko sprovođenja procesa legalizacije sve političke stranke u lokalnom parlamentu postigle konsenzus i da će iz tog razloga odluka koja se odnosi na taj proces biti dostavljena šefovima svih odborničkih grupa u Skupštini grada.

Odluka o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta obezbeđuje jednostavniju proceduru obračuna i naplate naknade za uređivanje zemljišta, stimulisanje novih investitora kao i uspešnu realizaciju procesa legalizacije.


Jednostavnija procedura obračuna i naplate naknade za uređivanje zemljišta obuhvata 4 oblasti: stanovanje, komercijalnu delatnost, proizvodnu delatnost i ostale namene. Osim toga, obračun će biti transparentan a nadležne uprave za planiranje i izgradnju i finansije, kao i Direkcija za izgradnju grada imaće obavezne rokove za pribavljanje odgovarajućih dokumenata za građane i pravna lica. Takođe, građani će sve informacije dobijati isključivo od Uprave za planiranje i izgradnju, saopšteno je na konferenciji za novinare gradonačelnika Niša.

 

Kada je reč o stimulisanju novih investitora, očekuje ih umanjenje visine naknade za 15% i umanjenje razlike u naknadi između namene za različite delatnosti. Takođe je predviđeno i umanjenje naknade za toplifikaciju kao i promena načina obračuna naknade po kilovatu instalisane snage. Na taj način biće stvorena mogućnost finansijske povoljnosti za priključenje na toplovodnu mrežu. U prethodnom periodu nije bilo finansijski isplativo priključenje na toplovod, ali će pod novim uslovima naknade po kilovatu instalisane snage, veliki broj individualnih stambenih objekata biti u mogućnosti da obezbedi kvalitetnije grejanje po nižoj ceni, rečeno je na pres konferenciji.