Vesti


04. 03. 14

U velikoj sali gradske kuće održan je sastanak Gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića predsednika Privredno-ekonomskog saveta, predstavnika uspešnih preduzeća iz Niša i predstavnika regionalne privredne komore sa gospodinom Rafaelom Pilčekom, vlasnikom firme "PPR" iz Hamburga, Nemačka.

Izlistaj sve

Vreme


: 11:09

  • Petak

    Max: 9°C.
  • Subota

    Max: 8°C.
  • Nedelja

    Max: 8°C.Kursna lista na dan

EUR 120.02
USD 95.66
CHF 99.79
GBP 150.04
AUD 82.53
BAM 61.37
HRK 15.63
CAD 84.57BELEX

BELEX15
Vrednost689,97
Promena2,78
% 0,40%
21.11.2014. 11:05:58Detaljnije


BELEXline
Vrednost1.365,89
Promena-7,42
% -0,54%
20.11.2014.Detaljnije


SRX
Vrednost147,15
Promena0,13
% 0,09%
23.11.2012. 15:15:03Detaljnije
Google+

Cene za legalizaciju objekata

11 Mar 2010

 

 

Građani koji legalizuju objekat mogu da očekuju umanjenje naknade od 60%, popust za gotovinsku uplatu kao i popust za učešće za sopstveno ulaganje u infrastrukturu. Cene za legalizaciju objekata u Nišu kretaće se od 250 dinara do 600 dinara po kvadratu u zavisnosti od zone u kojoj se nalaze. U prvoj zoni cena po kvadratu za legalizaciju biće 600 dinara. Objekti koji se nalaze u drugoj zoni biće legalizovani po ceni od 400 dinara po kvadratu.

 

Procena je da je u drugoj zoni najveći broj objekata izgrađenih bez dozvole. U trećoj zoni, cena po kvadratu iznosiće 300 dinara po kvadratu, dok će se za legalizaciju objekata u četvrtoj zoni plaćati 250 dinara. Objekti izgrađeni u trećoj i četvrtoj zoni pripadaju naseljima koja nisu u potpunosti komunalno opremljena. U petoj zoni cena za legalizaciju iznosiće 10 000 dinara po objektu. U petoj zoni su objekti koji se nalaze isključivo na seoskom području i nisu obuhvaćeni Generalnim urbanističkim planom Niša. Od iznosa za legalizaciju objekata odbijaće se iznos sredstava koja su građani uložili u izgradnju sekundarne infrastrukture. Tako će cena legalizacije za neka domaćinstva biti niža i do 50%.

Sredstva od plaćanja legalizacije uložiće se u izgradnju komunalne infrastrukture i biće ravnomerno raspoređena prema stepenu komunalne opremljenosti u pojedinim naseljima.

 

Na pres konferenciji saopšteno je da su oko sprovođenja procesa legalizacije sve političke stranke u lokalnom parlamentu postigle konsenzus i da će iz tog razloga odluka koja se odnosi na taj proces biti dostavljena šefovima svih odborničkih grupa u Skupštini grada.

Odluka o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta obezbeđuje jednostavniju proceduru obračuna i naplate naknade za uređivanje zemljišta, stimulisanje novih investitora kao i uspešnu realizaciju procesa legalizacije.


Jednostavnija procedura obračuna i naplate naknade za uređivanje zemljišta obuhvata 4 oblasti: stanovanje, komercijalnu delatnost, proizvodnu delatnost i ostale namene. Osim toga, obračun će biti transparentan a nadležne uprave za planiranje i izgradnju i finansije, kao i Direkcija za izgradnju grada imaće obavezne rokove za pribavljanje odgovarajućih dokumenata za građane i pravna lica. Takođe, građani će sve informacije dobijati isključivo od Uprave za planiranje i izgradnju, saopšteno je na konferenciji za novinare gradonačelnika Niša.

 

Kada je reč o stimulisanju novih investitora, očekuje ih umanjenje visine naknade za 15% i umanjenje razlike u naknadi između namene za različite delatnosti. Takođe je predviđeno i umanjenje naknade za toplifikaciju kao i promena načina obračuna naknade po kilovatu instalisane snage. Na taj način biće stvorena mogućnost finansijske povoljnosti za priključenje na toplovodnu mrežu. U prethodnom periodu nije bilo finansijski isplativo priključenje na toplovod, ali će pod novim uslovima naknade po kilovatu instalisane snage, veliki broj individualnih stambenih objekata biti u mogućnosti da obezbedi kvalitetnije grejanje po nižoj ceni, rečeno je na pres konferenciji.